tisdag 9 juni 2015

ATT LAGA MAT EFTER ETT 30 ÅR GAMMALT RECEPT...



....Det var vad jag gjorde i söndags.
Köpte en gammal kokbok på loppis i somras och hittade några guldkorn jag ville testa, däribland detta:


Spännande med äldre kokböcker med ingredienser och tillagningssätt som inte förekommer i lika stor utsträckning som idag.

Kyckling a´la Wretman (uppkallad efter den svenske hovtraktören Tore Wretman, som även introducerade det franska köket i Sverige runt 1950-60-talet), lät väldans smarrig och det var alltså den rätten jag lagade till söndagens middag. I originalreceptet används färska gödkycklingar som ska styckas och benas för att sedan kokas i kastrull i närmare en timme. Jag "fuskade" och förenklade det hela med att ta tinade kycklingfiléer ,mycket snabbare och enklare!
Här kommer receptet i en, lite förenklad version:


1kg kycklingfiléer
1/2 dl rött matlagninsvin
1/2 msk tomatpure´
2 skalade och finhackade vitlöksklyftor
3 finhackade scharlottenlökar
1,5 dl kycklingfond
50 g smör
2 msk russin
soja

Tillbehör:
Färsk spenat
Kokt ris

Fräs scharlottenlök och de hackade vitlöksklyftorna i  smör i en gryta.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och fräs i stekpanna, flytta över dem till grytan. Koka och vispa ur stekpannan med matlagningsvinet och häll i grytan. Tillsätt tomatpurén och täck grytan med lock och låt det bräsera i 15 minuter.
Sila av skyn och låt det koka ihop i en liten kastrull, tillsätt sedan kycklingfond och vatten och låt det koka upp igen. Låt det koka häftigt i ca. 3 minuter. Smaka av med lite soja och rör ner en liten klick smör.
Rör ner russinen i såsen och slå den över kycklingen i grytan.
Fräs spenaten i några minuter och servera med grytan och det nykokta riset och spenaten


Detta var riktigt smarrigt och smakade vällagat. Både mannen och kidsen gillade detta.



Ett lite roligare sätt att servera ris på är att göra risbollar. Smöra ett decilitermått (1 dl-mått) Tryck ner en stor mängd nykokt ris och platta till, vänd upp och ner och voila! så blir det en  risboll.


1 kommentar:

Bella sa...

Så gott det såg ut och vad fina risbollarna var, tack för det tipset!!

Kul att prova gamla recept!

Hoppas du haft en skön helg vännen!!

Kramar Bella