tisdag 7 juli 2015

BAKSUGEN, NÅGON?God morgon ni som hittat hit!

Njuter i fulla drag av att vara ledig, så skönt att inte ha några direkta måsten och bara trevligheter på agendan, berättar lite senare. Den sköna sommarvärmen som vi fick njuta av i förra veckan samt i helgen verkar bokstavligt vara som bortblåst. 
Då får man roa sig med annat kul, till exmpel som att fylla frysen med läckra bakverk och bröd inför kommande fikastunder. För visst är det väl så att vi fikar lite, liiite mer under sommarhalvåret? ni vet under en parasoll i bersån med hemkokt saft, bullar och kakor, mjuka som hårda.
Idag tänkte jag tipsa er omen variant på brownies med smarrig dulce de leche-topping som jag bakade nyligen och bjöd mina arbetskollegor på, och som blev mycket uppskattade för kakfatet var nästintill tomt när jag skulle ha rast. Mycket bra betyg, med andra ord.
Hursomhelst här kommer receptet om någon är nyfiken. Det är ursprungligen från Leila Lindholms bok One more slice, men med lite omändringar i vanlig ordning:

Satsen ger 1 plåt vilket motsvarar ca. 24 bitar

350g rumstempererat smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

Dulce de leche topping:
1 1/2 burk karamelliserad mjölk

Värm ugnen till 175 grader. Lägg ett bakplåtpapper på/i en ugnsplåt med kant. Vispa smör och socker vitt och krämigt. Tillsätt kakao, sirap och salt. Vispa ner äggen, ett i sänder och blanda tillsist ner vetemjölet i smeten. Häll smeten på ugnsplåten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig när den är klar. Låt svalna.

Bred rikligt med karamelliserad mjölk ovanpå kakan och skär i fyrkanter.


Inga kommentarer: