fredag 11 december 2015

KÖTTFÄRSSÅS DE LUXE





Smarrigaste köttfärssåsen toppad med färsk basilika och parmesan!



God morgon fredag!

Idag är det ju fredag och på fredagar vill man ju äta något extra gott. Man har oftast tid att sitta lite längre vid matbordet och äta och umgås.
Hos oss är spaghetti och köttfärssås en stor favorit bland stora som små.
Det har varit min absoluta favoriträtt så länge jag kan minnas. Därför är det kul att testa olika varianter på denna underbara rätt. 
Hos Vickan på Matplatsen hittade jag en riktigt smarrig variant som jag testade i förra fredag som blev en riktigt hit hos familjen, smakade supergott med ett glas rött till!
Orkar ni i inte klicka er vidare till Vickans blogg , kommer här receptet nedan, lite modifierat, som vanligt!


500 g nötfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 dl rött vin
2 dl grädde av valfri fetthalt
2 dl creme´fraiche av valfri fetthalt
1 msk soja
1-2 msk  tomatpure´

1 msk oxfond
salt och peppar
färsk basilika

till servering:
fint riven parmesan
nykokt spaghetti

Finhacka löken och fräs den lite snabbt, tillsätt köttfärsen och finfördela den så att den får färg, salta och peppra. 
Häll på rödvinet och låt puttra en stund.
Tillsätt sedan fond, soja, pressad vitlök, grädde och creme´fraiche.
Låt puttra tills såsen tjocknar.
Hacka basilikan och rör ner den.

Servera med nykokt spaghetti och parmesan.


Det var mitt fredagstips, det. Här är vi uppe tidigt trots ledig fredag. Stora A har önskat stora lockar i håret inför skolans lucia-tåg (på barnens skola lussar alltid årskurs tre för resten av skolan, och i år är det hennes klass tur), och vi andra ska komma och titta, så det blev tidig fredagsfrukost idag. 
Resten av dagen bjuder på fredagshandling, lite plock hemma och julpyssel, innan fredagsmyset.
Har inte klurat på vad vi ska äta ikväll, men det kommer väl....


KRAM PÅ ER SÅ LÄNGE

Inga kommentarer: